Politihestene på vej tilbage

Politihestene er på vej tilbage –træningen er begyndt

Takket være blandt andet hesteentusiaster i Dansk Folkeparti, er der blevet afsat midler i finansloven 2018 til reetablering af en rytterisektion i det danske politi. Således kan vi formodentlig snart forvente at se noget af landets politi tilbage i sadlen, hvilket jo både kommer til at pynte på gader og stræder.

At politihestene er endt på finansloven skyldes ikke mindst foreningen politihestens arbejde: Siden hesteenhedens nedlæggelse i December 2012 har en gruppe nemlig arbejdet for at få politihestene tilbage, og sørget for at de heste der endnu er i politiets varetægt bliver holdt i træning.

hestepoliti

Delte meninger

Der er delte meninger om politihestenes genopståen. Nogle mener, at politihestene er et ineffektivt ressourcespild, imens andre ser dem som både et vigtigt kulturikon og en sund investering.

Foreningen Politihestenes Venner fremhæver politihestene som en god forretning, og støtter sig i en pressemeddelelse til resultater fra en undersøgelse udført af Oxford University, der viser at ridende politi er effektivt i forhold til at skabe større interaktion med borgere, mere nærvær på gader og stræder, og en større dæmpende effekt på demonstrationer og voldelig optøjer.

Fra selve politiet har der været kritiske ryster – især er bekymringer med hensyn til omkostninger og manglende fleksibilitet er blevet fremhævet.

Politihestenes historie i Danmark

Politiheste har en lang historie i Danmark, men blev i 70’erne taget ud af tjeneste. Herefter opstod korpset igen i 1998. Man modtog i denne forbindelse gaver i form af politiheste fra hollandsk og norsk politi. De omkring 10-12 politiheste har holdt til i Københavns Politis stald på Amager.

Hestekorpset vil sandsynligvis få samme størrelse og samme tilholdssteder som tidligere, når det i 2018 bliver genoprettet.

Der er i finansloven 2018 afsat 8 millioner til ryttersektionen i Politiet

Hvordan bliver man hestebetjent?

Hvis man ønsker at blive en af de betjente der tilbringer dagene til hesteryg, skal man have været aktiv i tjenesten i mere end fem år, og man skal selvfølgelig også kunne ride.

Som ansøger til rytteri enheden skal man gennemgå en optagelsesprøve, der involverer at skulle ride på tre forskellige heste. Herudover er det nok en god idé hvis man er frisk på at snakke med nogle borgere, da hestebetjente kan forventes at have 6 gange så meget interaktion som andre typer af politi.

Hvilke slags heste bruger politiet?

Politiet bruger flere forskellige slags heste, og det er vigtigere at hesten har den rette psyke, end at den tilhører en bestemt race. Der findes således både Oldenburgere og Svensk Varmblod iblandt politiets heste.

En politihest skal være rolig og stabil, og kunne holde til larm og forstyrrelser. Den skal også have en god størrelse, så den kan indgyde respekt i gadebilledet – en islænder duer ikke.

Politihestenes træning

Politihestene gennemgår en omfattende træning, hvor de vendes til den larm og de særlige udfordringer livet som politihest byder på. Det gøres blandt andet ved at få dem til at ride henover blafrende presenninger, forbi kørende cementblandere, og andet. Således kan man langsomt gøre hesten tryg ved urolige omgivelser, så den er klar til optøjer i det virkelige liv.

Du ser politihestene i 2018

Der går med alt sandsynlighed ikke lang tid, før vi ser hestebetjentene tilbage i gadebilledet. Nu skal vejret nok lige blive lidt bedre, og så skal der jo selvfølgelig indkøbes nye heste.

Nogle operative heste er dog allerede i foreningen Politihestens Venners varetægt, og burde være klar til at skridte henover brostenene i de danske byers gader. Det vil vi da se frem til!

 

9 Mar 2018